26.06.2022
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

(Primerjava redakcij)
Skoči na: navigacija, iskanje
Trenutna redakcija (08:46, 17. november 2011) (spremeni) (undo)
 
Vrstica 48: Vrstica 48:
Eksterne povezave:
Eksterne povezave:
- 
*[https://www.opensource.org/index.php Open Source Initiative]
*[https://www.opensource.org/index.php Open Source Initiative]
*[https://www.infonomics.nl/FLOSS/index.htm Free/Libre and Open Source Software]
*[https://www.infonomics.nl/FLOSS/index.htm Free/Libre and Open Source Software]

Trenutna redakcija

Odprta koda za informatike in tehnično osebje

Informatiki se glede izkušenj z odprto-kodnimi programi med seboj zelo razlikujejo. Upravljalna politika je pomembna, vendar je praktična izvedba tista, ki povzroča spremembe. Na spletnih straneh www.coks.si smo zbrali smo vire informacij, ki bodo v pomoč vsem vpletenim v razvoj in podporo informacijskim sistemom in programju.

Najboljši način za pridobivanje izkušenj z odprto-kodnim programjem, so programi sami. Na srečo so pogoji za uporabo odprte kode taki, da omogočajo raziskovanje celotnih programskih paketov in ne samo demo verzij.

kaj lahko COKS ponudi informatikom?

  • Zmanjševanje stroškov na področju IT, povečevanju storilnosti in učinkovitosti v povezavi s informacijskim sistemom
  • Svetovanje pri iskanju informacijskih rešitev in načrtovanju informacijskih sistemov
  • Podpora uporabnikom pri uporabi odprto kodnih programov
  • Pomoč pri iskanju alternativ za drage lastniške programe
  • Informacije s sveta odprte kode
  • Analizo možnosti uporabe OK v podjetju
  • Priprava primerjave skupnih stroškov lastništva v primeru OK ali LP
  • Vzdrževanje in podporo IS


Kako lahko sodelujete?

V COKSu želimo ustvariti bazo dobrih praks in študijskih primerov implementacij odprte kode v informacijski sistem. Veseli bomo informacij o uporabe odprte kode, o izkušnjah, uspešnih projektih, priporočilih, kritikah in predlogih za ostale uporabnike COKSa. Pišite nam! info@coks.si

Skočite!

Kakršno koli že so vaše izkušnje z odprto kodo, naslednji viri informacij so za tiste, ki se radi učijo plavati s skokom v vodo. Čeravno ste že izkušen uporabnik odprto-kodnega programja, se vam bo morda zdelo uporabno spoznati številne možnosti, ki se ponujajo.

Eksterne povezave:

Hiter in enostaven preizkus Linuxa

Če še nikoli niste uporabljali Linuxa, bi ga morda želeli preskusiti brez truda z instalacijo. Nekateri sistemski administratorji bodo znali povedat kaj o konceptu Live CD-ja. gre za zagonski CD z Linux okoljem za vaš računalnik, brez potrebe po kakršni koli instalaciji. Vašega trdega diska se ne bo niti dotaknil (razen če to specifično želite). Celotni operacijski sistem deluje direktno s CD-ja. najbolj znane različice Live CD-ja so Ubuntu in Knoppix.

Ubuntu Linux je postal zelo popularen predvsem zaradi enostavnosti uporabe.

Najbolj znan Live CD pred Ubuntu linuxom in še vedno preferiran s strani številnih sistemskih administratorjev pa je Knoppix Knoppix vsebuje vsa potrebna orodja za odkrivanje in reševanje napak na vašem PC-ju, katerega operacijski sistem ne deluje več. Na Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru pripravljajo FeriX - lastno izdajo Linuxa, ki temelji na Knoppixu.

Širše področje

Razlaganje vodilnim o možnostih ki jih ponuja odprta koda pogosto vodi do usklajevanja s širšim področjem, ki jih pokriva informacijski oddelek. Za več informacij o odprto-kodnem gibanju, si poglejte povezave:

Eksterne povezave: