04.10.2023
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje
Abecedni seznam programov
IDABC > A. Produktivnostna orodja in administrativni postopki > A.2 namizna programska oprema
Source Forge > Sistem > Distribucija programske opreme

K12LTSP

Kaj je projekt terminal strežnik (lahki odjemalci) - K12LTSP?

K12LTSP je zasnovan na RedHat Fedora Core Linux distribuciji in paketih projekta LTSP terminal strežnika. Sistem je enostaven za namestitev in nastavitve. Izdan je pod GNU (General Public License). To pomeni, da je brezplačen in izdelan na osnovi odprto kodne programske opreme (možno ga je prosto spreminjati in dopolnjevati ter kot takšnega razširjati naprej).

Po namestitvi K12LTSP terminal strežnika enostavno zaženemo sisteme preko mreže na odjemalnih računalnikih s pomočjo kratkega programa na disketi, disku ali enostavno preko mrežne boot opcije, če jo računalnik omogoča.

Vse aplikacije tečejo na terminal strežniku, delovne postaje (v našem primeru starejši računalniki) so tanki odjemalci - nimajo nameščene nobene programske opreme in ne potrebujejo trdega diska. Tanki odjemalci so odlični za uporabo v šolstvu, ker so enostavni za namestitev, njihovo vzdrževanje je nezahtevno. Sistem je stabilen in imun na viruse in vsiljive programe (črve).

Privzeta namestitev K12LTSP uporablja dve mrežni kartici: eth0 in eth1. Ena mrežna kartica povezuje strežnik na šolsko omrežje, druga kartica ustvarja privatno omrežje za terminale oz. tanke odjemalce. Strežnik in eth1 delujeta kot prehod za terminale na internet in do ostalega omrežja. Eth1 je privzeto nastavljena na dinamično prejemanje IP naslova iz šolskega omrežja. Privatni DHCP strežnik teče na eth0 in ponuja IP naslove terminalom oz. tankim odjemalcem. Nastavitve so zelo fleksibilne, zato lahko v omrežje povežemo večje število terminal strežnikov. Vsi terminal strežniki lahko delujejo z privzetimi nastavitvami. Strežniki so plug and play in zahtevajo malo ali nič nastavitev. Potreben je samo čas za namestitev, ki je odvisen od zmogljivosti računalnika (okoli 20 min).

K12LTSP je zasnovan na osnovi Fedora Core z velikim številom orodji za nastavitve, ki imajo grafične vmesnike. Izbirate lahko med GNOME ali KDE namizjem, na voljo pa je tudi veliko uporabnih aplikacij, vključno z didaktičnimi.


LOKALNA POMOČ

Inštitut OKO


Prijavite ponudbo lokalne pomoči

RSS Novice

  Komentarji na:

   Kako uporabljam K12LTSP?

   • Šolski center Velenje
   • Prva osnovna šola Slovenj Gradec

   Prispevajte svoje izkušnje o uporabi OK rešitve.

   Študije primerov uporabe


   OSEBNA IZKAZNICA
   image:K12ltsp_logo.png
   Katek opis: Linux Fedora Core distribucija
   Različica: 6.0
   Razvijalec: K12LTSP projektni team
   OS: Linux
   Okolje: Linux OS
   Licenca: GPL
   Spletna stran: k12ltsp.org
   Lokalizacija: Da

   BREZPLAČNO SVETOVANJE

   E-pošta: podpora@coks.si

   Forum: forum.coks.si

   Tel. 02 421 61 53