19.08.2022
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

(Primerjava redakcij)
Skoči na: navigacija, iskanje
(Odprtokodne novice)
Vrstica 18: Vrstica 18:
==Mestne uprave poročajo o velikih prihrankih zaradi OK==
==Mestne uprave poročajo o velikih prihrankih zaradi OK==
Mestna uprava Katowice in Jaworzno na Poljskem poročajo o velikih prihrankih zaradi uporabe odprte kode. Mesti Katowice in Jaworzno so na OpenOffice prešle že leta 2005, uporabljajo pa veliko ostalega odprto kodnega programja. Začetki uporabe odprto kodnih programov pa segajo že v leto 2003. Od takrat poročajo o visokih prihrankih na področju programske opreme.
Mestna uprava Katowice in Jaworzno na Poljskem poročajo o velikih prihrankih zaradi uporabe odprte kode. Mesti Katowice in Jaworzno so na OpenOffice prešle že leta 2005, uporabljajo pa veliko ostalega odprto kodnega programja. Začetki uporabe odprto kodnih programov pa segajo že v leto 2003. Od takrat poročajo o visokih prihrankih na področju programske opreme.
-
[ https://osor.eu/news/pl-city-councils-using-open-source-report-major-savings več si lahko preberete tu]
+
[https://osor.eu/news/pl-city-councils-using-open-source-report-major-savings več si lahko preberete tu]

Redakcija: 13:31, 5. avgust 2008

Naročite se na odprtokodne novice www.coks.si ali dodajte novice na vašo spletno stran:

Ali pa prebrskajte druge zanimive povezave s sveta odprte kode.

Odprtokodne novice


Mestne uprave poročajo o velikih prihrankih zaradi OK

Mestna uprava Katowice in Jaworzno na Poljskem poročajo o velikih prihrankih zaradi uporabe odprte kode. Mesti Katowice in Jaworzno so na OpenOffice prešle že leta 2005, uporabljajo pa veliko ostalega odprto kodnega programja. Začetki uporabe odprto kodnih programov pa segajo že v leto 2003. Od takrat poročajo o visokih prihrankih na področju programske opreme. več si lahko preberete tu


NATO uvaja ODF kot obvezen standard

Open Document Format, standard zapisa najbolj široko uporabljenega odprto kodnega pisarnikega paketa Open Office bo sedaj obvezen standard za uporabo pri dokumentih Nata, zaradi zagotavljanja interoperabilnosti se pri NATU zavedajo ključnega pomena priznanih in odprtih standardov. preberi več (En)


Srbsko ministrstvo za telekomunikacije in informacijsko družbo aktivno podpira odprto kodo

Prejšnji mesec so predstavili svojo različico Linuxa imenovano срб-линукс (Srb-Linux), ki je v celoti preveden, na voljo pa je tako v cirilici, kot latinici. V juniju so tudi predstavili preveden odprto kodni dokumentni sistem Alfresco, ki je sicer med najbolj priznanimi dokumentnimi rešitvami na trgu. Ministrstvo planira tudi samo uporabljati omenjeni rešitvi. preberi več (En)

Uprava mesta Modena je migrirala na OpenOffice

Mestna uprava v Modeni (Italija) je z januarjem letošnjega leta začela prehod iz MS Office na OpenOffice za vseh njihovih 1600 računalnikov. Že leta 2004 so sprejeli odločitev, da bodo začeli pospešeno uvajati odprto kodno programje na vseh področjih. Vodja projekta Laura Seidenari pravi, da jim je prehod na odprto kodo ponudil možnost izboljšanje kakovosti njihovega programja, hkrati pa ponudil večjo izbiro med razvijalci. V zvezi s prehodom na OpenOffice paravi, da je vse teklo gladko, edini problem so predstavljali makroji, napisani explicitno za MS Office. Zaposlenim v mestni administraciji so odprto kodne rešitve všeč, pravijo da je uporabnikom prijazen in da se jim je storilnost celo povečala. Zaradi tega o takem prehodu razmišljajo tudi druge mestne občine v regiji. Poleg odprto kodnega pisarniškega programja uporabljajo odprto kodo tudi na strežnikih. več o tem (En)


FR: Poslanci so se zlahka navadili na odprto kodna namizja

Francoski poslanci pravijo, da je bil prehod na odprto kodna namizja enostavnejši od pričakovanj. Poslanci sedaj že leto dni uporabljajo Ubuntu Linux. Član francoskega parlamenta Alain Vidalies pravi, da je trajalo le nekaj tednov, da so se pribvadili na nova namizja. Celo tisti, ki jim delo z računalnikom predstavlja težave, so se hitro navadili na novo okolje. Parlament je migriral vseh svojih 1145 računalnikov na Ubuntu Linux in je v enem letu prihranil okrog pol milijona evrov. več (angleško)

Mozilla postavila rekord s Firefoxom

Firefox se je zapisal v Guinessovo knjigo rekordov kot program z največ prenosi v štiriindvajsetih urah. Kljub pripravam na obremenitve strežnikov, so le ti podlegli ogromnem številu zahtevkov za prenos priljubljenega brskalnika, ter bili za nekaj časa nedosegljivi. V pičlih štiriindvajsetih urah je Firefox preneslo na svoje računalnike več kot 8 milionov uporabnikov, angleško

Sourceforge.net, iz humanitarnih razlogov blokiran na Kitajskem

Sourceforge.net, največji repozitorij odprto kodnega programja je blokiran za Kitajske uporabnike zaradi humanitarnih razlogov, zlorabe človekovih pravic in dogajanja v Tibetu. Kitajski uporabniki so tako izgubili dostop do največjega repozitorija brezplačnega programja. Kot pravi urednik pod imenom Notepad++, ta akcija ni usmerjena proti prebivalcem Kitajske, temveč proti odločitvam kitajske vlade. Več o tem lahko preberete tu


Evropska komisija razmišlja o prehodu na odprto kodne rešitve

Evropska komisja razmišlja o novi raziskavi, ki bi pokazala prednosti in slabosti prehoda na odprto kodo. "Interoptabilnost je izrednega pomembna za Komisijo." pravi Neelie Kroes. "Uporaba dobro dokumentiranih odprtih standardov je ključ da to dosežemo". Carlo Piana pravi da bi se komisija morala bolj držati svoje lastne politike, saj pri nekaterih njenih projektih zahteva uporabo Microsoft Excela. Več o tem


Nizozemski socialisti proti podpiranju Microsoftovega monopola

Socialisti v provinci Friesland želijo da vlada preneha s pomočjo Microsoftu pri prevajanju Office paketa v njihov jezik. Ad van de Kolk pravi: "Javni denar naj se porabi za programsko opremo v javni lasti". "Čas je da se konča podpiranje Microsoftovega monopola". Pravi tudi, da bi prevod OpenOffica poskrbel za to, da ne bo potrebe po tem. Več o tem lahko najdete tu

Sporočilo Sun Microsystem in Novell informatikom v javnem in državnem sektorju

Sun Microsystem in Novell, dve veliki podjetji, ki promovirata odprto kodo, sporočata informatikom v vladnih službah, da obstaja dovolj podpore za odprto kodno programje. Mnogi namreč menijo, da pri odprti kodi ni dovolj velike podpore.

Simon Phipps iz Sun Microsystem pravi, da je ponudba tovrstnih storitev za odprto kodo primerljiva z ponudbo teh storitev pri lastniškem programju. "Odprta koda ne pomeni, da ne stane in da nimaš možnosti podpore. Prednost odprte kode pa je, da ima naročnik kontrolo nad tem kdaj in zakaj trošimo denar" pravi.

Strahovi o pomanjkanju podpore so posledledica marketinga in manipulacij tistih podjetij, ki jih tovrstno programje ogroža.

Več o tem tu

Mojca Kucler Dolinar o odprti kodi

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je kot slavnostna govornica na prireditvi Mozilla Firefox v Kiberpipi izrazila veliko podporo odprto kodnem programju. Poudarila je velik pomen programske opreme, temelječe na odprti kodi, tako za javno upravo kot tudi gospodarstvo in zasebnike. "Odprta koda postaja resen element na področju informacijske družbe in vse več je tistih, ki spoznavajo njene prednosti in priložnosti", je še dejala ministrica.

Novinarske konference so se udeležili še Zbigniew Braniecki, Community Evangelist Mozilla Europe, predstavnik projekta slovenjenja Firefoxa in predstavnika organizatorjev - Kiberpipe in Društva študentov informatike. Na sporedu so bila tudi različna predvanja, na katerih so nastopili Tristan Nitot, Zbigniew Braniecki in nekaj predstavnikov domačih podjetij, ki razvijajo lastne rešitve, povezane z brskalnikom Firefox. Ogled predavanj je mogoč tudi v živo.

Osrednji govornik na tiskovni konferenci je bil Tristan Nitot, predsednik Mozilla Europe, ki je predstavil glavne novosti Firefoxa 3 v primerjavi s konkurenčnimi brskalniki in predhodnjimi različicami Firefoxa. Največji pomen pripisuje izboljšani zmogljivosti Firefoxa pri izvajanju JavaScripta in pri porabi pomnilnika. Omenil pa je tudi nekaj novih funkcij, kot je "veličastna vrstica" (Awesome Bar), ki se sproti uči in uporabniku predlaga strani, ki jih bo najverjetneje želel obiskati.

Dodatne informacije o sami prireditvi najdete tu: info

Tudi Nokia se podaja v odprtokodne vode

S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

Java bo postala odprto kodna

Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je uspel dogovoriti s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko, da bodo dovolili izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Izobraževanje o odprti kodi za 600 učiteljev

Septembra bo turško Ministrstvo za šolstvo poslalo na izobraževanje 600 učiteljev, ki bodo na to priučeno znanje prenašali na svoje učence. V letu dni so Turki pripravili podrobno učno gradivo za odprto kodo. Izobraževanje za učitelje bo trajalo nekje 90 ur v treh mesecih. [[1]]


Evropska komisija bi morala izključiti Microsoft iz načrtovane informatizacije

Heide Rühle iz Evropskega parlamenta je zelo ostro nastopil proti Microsoftu, saj se le ta ne drži pravil trga Evropske unije in pri temu ne pomagajo niti kazni s strani Evropske komisije niti odločbe Evropskega sodišča. Rühle je dodal,da se Evropska komisija izogiba soočenja s tem problemom, čeprav je naloga Komisije da zagotovi uveljavitev predpisov. Napovedal je, da bo zelo resno nadzoroval delo komisije glede tega primera.

[2]Download day

Danes bo izšel Mozillin brskalnik Firefox 3. Mozilla želi, da bi se Firefox 3 zabeležil v Guinessovo knjigo rekordov, kot največkrat downloadan program v 24 urah. Ne zamudite, lov na lisico se odpre ob 19h po našem času! [3]


Izšla Opera 9.5

Včeraj, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:

  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Več informacij

ISO zaradi pritožb še ne bo potrdil OOXML standarda

Zaradi pritožb ISO članic Brazilije, Indije, Južne Afrike in Venezule, je ISO odločil da Microsoftovega predloga OOXML standarda še ne bo potrdil. Proces se lahko zavleče tudi za nekaj mesecev. Poleg omenjenih držav, ki so se uradno pritožile, se je tudi znotraj EU dvignilo veliko prahu zaradi omenjenega standarda, saj mnogi menijo, da kljub temu, da se ga promovira kot odprtega, omogoča omejevanje konkurence. Mnogo ISO članov je javno protestiralo proti sprejemu standarda tudi zaradi nenavadnih postopkov glasovanja in lobiranja, ter kratkim rokom za pregled 6000 strani dokumentacije standarda. Prišlo je celo do javnih protestov na otoku, ter hude krvi na Danskem. Pod drobnogled je proces odločenja o standardu vzela tudi Evropska komisija. Tudi v Sloveniji ni manjkalo jeze nekaterih, ko je vzdržan glas slovensko ISO telo spremenilo na koncu v glas ZA sprejem standarda. Mediji v Sloveniji se niso pretirano posvečali tej temi.

ISO uradna odločba se nahaja tu: https://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1136

Evropska predstavitev Firefoxa v Ljubljani

Malo je tistih, ki ne poznajo odprto kodnega brskalnika Mozilla Firefox. Ker Slovenija predseduje Svetu EU in je hkrati na vrhu lestvice po deležu uporabnikov priljubljenega brskalnika, je bila izbrana za osrednjo prireditev v Evropi ob izdaji nove različice 3.0. Celodnevni dogodek bo gostila Kiberpipa z začetkom ob 11. uri, ter zaključkom z zabavo od 21.00 ure dalje. Mozilla se želi z izdajo novega brskalonika uvrstiti v Guinessovo knjigo rekordov, kot največkrat downloadani program v 24 urah. https://www.kiberpipa.org/firefox/

Evropska komisija o odprtih standardih

Evropska komisionarka Neelie Kroes je v svojem govoru včeraj, 10.6. poudarila velik pomen odprtih standardov v informacijski tehnologiji. "Evropska komisija si ne more privoščiti, da postane priklenjena na določeno tehnologijo in s tem tvega izgubo nadzora nad svojimi informacijami." Vladam po evropi priporoča uporabo programja, ki temelji na odprtih standardih. Čeprav ni omenila konkretnega imena, je imela v mislih ravno Microsoft: "Vsi vemo, da je Komisija našla nepravilnosti na nekaterih tehnoloških trgih, pe nikoli prej se ni zgodilo, da je morala komisija izdati kar dve zaporedni kazni v katerem koli primeru kršenja konkurenčnih pravil". Poleg dolgoročnih pozitivnih ekonomskih učinkov gre tudi za demokratične razloge. Noben državljan ali podjetje ne sme biti prisiljen ali vzpodbujan k temu, da uporablja tehnologijo določenega podjetja za dostop do javnih in vladnih informacij. Noben državljan ali podjetje ne bi smel biti prisiljen ali vzpodbujan k temu da izbere zaprto tehnologijo namesto odprto. Čeprav so vlade sprejele tako odločitev v začetku, je še poudarila. https://ec.europa.eu/idabc/en/document/7681

Berlinska administracija bo preiskusila odprto kodna namizja

V Berlinu bodo v enem od oddelkov državne uprave testno uvedli odprto kodna namizja. Odločili so za Ubuntu Linux. https://ec.europa.eu/idabc/en/document/7677

Nov migracijski priročnik za državni sektor

Nemško notranje ministrstvo je izdalo že tretjo izdajo svojega priročnika o migraciji na odprto kodo namenjeno vladnem sektorju. V njem so zbrali priporočila kako po metodi "korak za korakom" uspešno preiti na odprto kodno programje. V priročniku so zbrane tudi primerjave med posameznimi programi, ki služijo istim potrebam. Vodič je dostopen v nemščini, pričakuje pa se tudi angleška različica. Več informacij (v nemščini)

Mestna uprava v Munchenu razvila orodje za migracijo predlog v OO

Mestna uprava v Munchenu razvila orodje WollMux, katerega namen je olajšati prehod iz MS Office na OpenOffice paket. S tem so zmanjšali število interno napisanih makrov za MS paket, ki jih je potrebno ponovno napisati za OpenOffice. WoolMux so izdali pod Evropsko licenco EUPL, ter tako omogočili vsem zaintereseranim, da program sami uporabijo in ga po potrebi tudi izboljšajo. https://ec.europa.eu/idabc/en/document/7671

osor.eu platforma še v juniju

OSOR, Open Source Observatory and Repository, projekt Evropske komisije, katerega namen je združiti izkušnje in rešitve za e-upravo posameznih članic, je razvil sodelovalno platformo, kjer se bodo izmenjevale izkušnje in aplikacije e-uprave. S tem bo omogočeno boljše sodelovanje nacionalnih kompetenčnih centrov, kot je tudi Center odprte kode Slovenije. V uradni najavi delovanja OSOR-jeve platforme v spletnem glasilu Synergy, ta je namenjen razvoju e-uprave v Evropski uniji, je bil omenjen tudi COKS kot vzorčni primer kompetenčnega centra.

Več informacij

povezava do 10. publikacije Synergy

Verizon bo ponujal Linux na telefonih

Verizon, eden od vodilnih ponudnikov v ZDA, bo mobilne telefone prodajal z nameščenim Linux sistemom in je prvi ponudnik v ZDA, ki se je pridružil LiMo projektu, kjer že sodelujejo Motorola, Samsung, Orange in Vodafone. Verizon napoveduje, da bo LiMo pri njih najbolj preferiran OS. preberi več

Odprto kodni projekt e-Government

Bolgarski programer Daniel Denev se je po številnim neuspelih poskusih trženja svoje aplikacije za e-vladne storitve znotraj Bolgarske javne in lokalne uprave odločil izdati kodo pod GPL licenco. Njegov program je bil sicer nagrajen za najboljši E-vladni projekt leta 2004, narejen je s pomočjo ASP.Net in C# in deluje na Microsoftovi platformi. preberi več

Becta odsvetuje Visto in Office 2007 otoškim šolam

Angleška IT agencija za šolstvo Becta odsvetuje šolam instalacijo Microsoftovega novega OS in pisarniškega paketa, ter priporoča odprto kodne alternative. Za ta korak so se odločili, ker po njihovem mnenju te rešitve ne omogočajo prave interoperabilnosti, ter z omejevanjem konkurence škodijo tako uporabnikom, kot tudi šolam in doseganju ciljev v šolstvu. Preberi več

Pošte v Rusiji na odprto kodno namizo

Ruska poštna služba predvideva migracijo 125.000 računalnikov na odprto kodno namizje zaradi zniževanja stroškov. Preberi več

Fedora 9.00

Na voljo je nova različica Fedora Linux-a, žal trenutno še ne v Sloveniščini. Primerna je tako za Linux začetnike kot tudi za tiste, ki imajo z Linuxom že nekaj izkušenj, izbiramo lahko med verzijami za namizje, prenosnik ali strežnik. Ponuja pa Gnome 2.22, KDE 4.03, OpenOffice 2.4, Firefox 3, ter še marsikaj koristnega. preberi več

Izšel je OpenOffice.org 3.0 beta

Novi OO je zaenkrat namenjen le za testiranje, na stabilno različico bomo mogli še malo počakati. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav najbolj priljubljenem odprto kodnem pisarniškem paketu. Povečana je zmogljivost Calc-a, prav tako je izboljšano kreiranje grafov, izboljšano kreiranje PDFov, omogočena je uporaba dodatnih ekstenzij za OO, zanimiva izboljšava je tudi podpora dveh monitorjev v Impressu (za predstavitve), kar omogoča uporabniku, da na platno projecira svojo predstavitev, hkrati pa na svojem monitorju uporablja svoje dodatne zapiske. preberi več

Avstrija povečuje uporabo odprte kode v šolstvu

Avstrijsko ministrstvo za šolstvo želi povečati delež uporabe odprto kodnega programja v osnovni in srednji šoli. DVDje z odprto kodnimi programi kot so OpenOffice.org, Gimp, Scribus, Eclipse, Apache, MySQL, Moodle in drugimi bodo poslali na 1600 šol v Avstriji ter jih brezplačno delili na raznih izobraževalnih sejmih in predstavitvah. Projekt je podprlo tudi podjetje SUN Microsystems. Preberi več (En)


Katero distribucijo Linuxa izbrati?

Počasen razvoj ma lastniških operacijskih sistemov (OS) ni prizadel hitrega razvoja odprto kodnih OS. Ob veliki izbiri različnih Linux distribucij pa morda marsikdo izgubi pogum, saj ne ve katero izbrati. Da bo odločitev lažja, priporočamo v branje testa 7 različnih distribucij Linuxa, opis njihovih prednosti in slabosti. Najlažji prehod iz Windows OS omogoča Ubunto Linux, za namizje pa je priporočen tudi OpenSuse. Oba si lahko brezplačno prenesete s spleta, pa kar pogumno! Za testiranje ni potrebno izbrisati vašega trenutnega OS. Test Linux distribucij v angleščini se nahaja tu.


Sun bo ponudil popolnoma odprto kodno Javo

Sun je najavil, da bo odstranil še zadnje ovire, ki Javi ne dopuščajo odprtokodnosti, saj želi, da bi se le ta prosto distribuirala kar skupaj z Linux distribuciji. Sun želi na ta način doseči čimvečje število uporabnikov Jave. https://news.yahoo.com/s/infoworld/20080422/tc_infoworld/98999

Izšel Ubuntu 8.04

Izšla je nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu. Le tega si lahko prenesete brezplačno na njihovi spletni strani. Izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca pošte Evolution, Gimp, Bittorent odjemalca Transmission, ter sicer še beta različico Mozilla Firefoxa 3.0, ter mnogo drugih uporabnih programov. Avtorji ponujajo tudi podporo tako namizni kot tudi strežniški različici. Ubuntu Linux je zaradi enostavne uporabe in instalacije postala ena najuspešnejših različic Linuxa za domačo uporabo. https://www.ubuntu.si/


Wine 0.9.60

Izdana je nova različica Wine. Z njim lahko na Linux operacijskem sistemu zaženemo marsikatero aplikacijo primarno namenjeno Windows operacijskem sistemu. https://www.winehq.org/?announce=0.9.60

Najavljen OpenSuse 11 beta 1

Novell je najavil izdajo priljubljenega Linuxa OpenSuse 11, ki se lahko pohvali z instalacijo v 24. minutah, novim namizjem in še marsikatero novotarijo. Zaenkrat bo na voljo le za testiranje. https://news.opensuse.org/2008/04/18/announcing-opensuse-110-beta-1/

MS Office ni prestal testa ustreznosti OOXML

Po dolgotrajni bitki Microsofta za sprejetje 00XML standarda s strani ISO, ki je zaradi mnogih nepravilnosti povzročila po svetu številne pritožbe na postopek in pravo nevihto znotraj vrsto nacionalnih ISO partnerjev, se je sedaj zgodilo še tisto, kaj je bilo najmanj pričakovano. Alex Brown iz ISO je razkril, da Microsoft Office 2007 dokumenti ne ustrezajo OOXML specifikacijam, ki so bile predložene v ISO. https://www.groklaw.net/article.php?story=20080421091129596


Novo Linux jedro 2.6.25 je ugledalo luč sveta

Linus Torvalds, začetnik Linuxa je svetu predstavil novo različico Linux jedra. https://techwatch.reviewk.com/2008/04/linus-announcing-the-2625-linux-kernel/


Android mobilni operacijski sistem

"Odprto kodni sistemi vodijo k inovacijam" pravi Robert Love, sicer zaposlen pri Googlu. "Cilj Androida je biti odprt za razvijalce, za industrijo in za uporabnike" še dodaja. Več o tem, kako želi Google spremeniti razmere na trgu mobilne telefonije si lahko preberete tu: (v angleščini) angleško

Nagrada DSI gre v Maribor

Študentska projekta skupina Second Life, ki deluje na Univerzi v Mariboru, je v petek prejela prvo nagrado na Dnevih slovenske informatike 2008 za razvoj virtualnega znanstvenega parka. Second Life temelji na odprti kodi (platforma + klient). [4]

Izšla je nova različica Mandriva Linuxa, pod imenom 2008 Spring

Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku. [5]

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe. Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme. Preberi več...

1.dan odprte kode

V četrtek, 3. aprila 2008, bo v Mariboru v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko FERI potekal 1. dan odprte kode. Dan, ki ga organizira društvo študentov FERI z namenom promocije odprte kode. Vljudno ste vabljeni, da se udeležite predavanj o JBossu, Joomli, Ubuntu Linuxu, KDE, PHP in aktivnostih, na področju odprte kode v Sloveniji. Predavali bodo razvijalci, prevajalci in podjetniki, ki jim odprta koda predstavlja zabavo, način življenja ali službo.

Več o dnevu odprte kode in podrobnejšem programu najdete: tukaj...


Photoshop CS3 in Linux

Ne dolgo nazaj smo lahko slišali, da je preko programa Wine že mogoče tudi v operacijskem sistemu Linux zagnati Photoshop CS2. Splet je seda preplavila novica, da (še z nekaj manjšimi težavami) nova različica programa Wine omogoča tudi uporabo Photoshop CS3. Preko programa Wine je mogoče poganjati tudi igre kot so World of Warcraft in Call of Duty 4 ter številno drugo programsko opremo, primarno namenjeno le za operacijski sistem Windows. Preberi več...


Izšel TrueCrypt 5.1

Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt. TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS. Preberi več...


Firefox 3 beta 4

Firefox 3 je na dobri poti da dočaka uradno izdajo. po več kot 900 popravkih od prejšnje verzije je sedaj dočakal verzijo beta 4. Vsi, ki bi radi preizkusili novo različico, jo najdete na uradni strani Firefoxa 3. Prvi testi kažejo, da je Firefox 3 beta 4 kar 5x varčnejši pri uporabi pomnilnika kot IE7. Metoda testiranja je bila odpiranje in zapiranje naključnih spletnih strani, z tridesetimi hkrati odprtimi zavihki. Več o testiranju si lahko preberete na tej povezavi.

Več o Firefox 3...


Prihaja Linux Communications Suite

Programski paket je odprto kodni nadomestek MS Exchange serverju. Paket ima sicer še oznako beta a naj bi že bil dovolj pripravljen za uporabo. Preberi več...


Linux bo morda pospešil delo računalniških forenzikov

Avstralski študentje so razvili na Linuxu osnovano forenzično programsko opremo za preiskovanje podatkov na trdem disku. Z razvitim orodjem želijo policiji pomagati pri prebijanju skozi rastoče število naročil za preiskavanje računalniškega kriminala.

Programska oprema omogoča preiskovalcem pregledovanje in zbiranje forenzičnih podatkov brez ogrožanja njihove integritete. Najbolj zanimiva pa je njena oblika Preberi več...


Novell prevzema družbo SiteScape in ponuja odprtokodne rešitve za skupinsko sodelovanje

Družba Novell je danes objavila, da je prevzela družbo SiteScape, vodilnega ponudnika odprtokodnih rešitev za skupinsko sodelovanje. Novell bo s prevzemom utrdil svoje mesto vodilnega ponudnika inovativnih odprtokodnih rešitev za skupinsko sodelovanje in večjo storilnost delovnih skupin. SiteScape je ustanovitelj odprtokodnega projekta rešitve za sodelovanje ICEcore, zato je Novell s prevzemom pridobil izjemne zmožnosti in rešitve za delovna okolja za skupinsko delo in sodelovanje v realnem času, ki bodo tako postale ključna komponenta razširjene strategije za poenotenje komunikacij in sodelovanje. Preberi več...


Kako je odprta koda vplivala na Windows Server 2008

Microsoftovec Sam Ramji razlaga, kako so odprtokodni principi vplivali na razvoj najnovejšega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2008: "Iz odprtokodnih principov razvoja programske opreme smo se veliko naučili in se še vedno učimo. Ta način nam postaja domač in pušča svoje sledi na vsakem izdelku, ki ga spravimo na trg." Preberi več...


Microsoft kaznovan z 899 milijonov evri kazni zaradi zlorabe monopolnega položaja

Kazen je EU naložila gigantu zato, ker tekmecem na trgu ni zagotovil, da bi bila njihova programska oprema združljiva z operacijskim sistemom Windows. Gre za prvo podjetje v petdesetletni zgodovini Evropske komisije, ki mu je bilo naloženo plačilo kazni ker ni ubogalo protimonopolne odločitve. Preberi več...


Izšel FreeBSD 7.0

Takoj za Linuxom najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem je dočakal sedmo različico. Preberi več...


Firefox 3 do 10x hitrejši od IE7

Zaradi izboljšav delovanja JavaScripta, naj imel Firefox 3 rezultate SunSpider JavaScript Benchmark testa kar 10x boljše kot njegov konkurent IE7. Preberi več...


Evropska unija podpira BitTorrent

V začetku leta so evropski Zeleni sprožili iniciativo podpore izmenjavi datotek v internetu, imenovano "Ne bom kradel". Iniciativa je obrodila sadove in Evropska unija bo izmenjavo P2P podprla z 22 milijoni evrov. Ti bodo namenjeni razvoju odprtokodnega programa (odjemalca) BitTorrent. Preberi več...


Google podpira uporabnike Linuxa

Predstavnik podjetja Google je neuradno objavil krajšo "inventuro" dela, ki ga je podjetje opravilo na področju podpore odprtokodnega projekta Wine. Wine je orodje, s katerim lahko uporabniki Linuxa zaženejo in uporabljajo nekatere programe, ki drugače delujejo le v okolju Windows. Preberi več...


Linux na superračunalniku

Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Poganjal pa ga bo odprtokodni operacijski sistem Linux. Preberi več...


Firefox pridobiva privržence

Podjetje iPROM je sporočilo, da je v začetku letošnjega leta brskalnik Mozilla Firefox uporabljalo 34,74 odstotka uporabnikov slovenskih spletnih medijev, kar je za dobrih pet odstotkov več kot pred letom dni. Na prvem mestu še vedno ostaja Microsoft Internet Explorer.