11.04.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta koda za nosilce strateškega odločanja

Če ste vključeni v strategijo IT, nakupe programske opreme in si želite dobiti kar največ za vaš denar, potem morate vsekakor razmisliti tudi o uporabi odprtokodne programske opreme OKPO. Upoštevanje odprtokodnega programja znotraj politike podjetja ali institucije, je eden ključnih faktorjev za dosego optimalnega razmerja med vrednostjo in stroški v upravljanju z informacijskimi procesi. Odprtokodni programi potrebujejo pozornost pri urejanju avtorskih pravic, zaposlitvenih pogodbah in drugod.

Če obstaja možnost vključevanja odprte kode v vaše delavno področje, je prvi korak spoznati se s terminom odprta koda in ugotoviti, zakaj je lahko pomembna za vas.

kaj lahko COKS ponudi IT managerjem?

  • Zmanjševanje stroškov na področju IT, povečevanju storilnosti in učinkovitosti v povezavi s informacijskim sistemom
  • Svetovanje pri iskanju informacijskih rešitev in načrtovanju informacijskih sistemov
  • Podpora uporabnikom pri uporabi odprto kodnih programov
  • Pomoč pri iskanju alternativ za drage lastniške programe
  • Informacije s sveta odprte kode
  • Analizo možnosti uporabe OK v podjetju
  • Priprava primerjave skupnih stroškov lastništva v primeru OK ali LP
  • Vzdrževanje in podporo IS


Kako lahko sodelujete?

V COKSu želimo ustvariti bazo dobrih praks in študijskih primerov implementacij odprte kode v informacijski sistem. Veseli bomo informacij o uporabe odprte kode, o izkušnjah, uspešnih projektih, priporočilih, kritikah in predlogih za ostale uporabnike COKSa. Pišite nam! info@coks.si

Ozadje

Pri odprtokodnih programih gre za programe, ki ne samo, da ga avtorji dajejo na uporabo brezplačno, temveč tudi dovolijo vpogled in tudi spreminjanje njihove izvorne kodo. To se na prvi pogled ne zdi ravno najboljša poslovna strategija. Še več, marsikdo se celo sprašuje ali so odprtokodni programi sploh uporabni. Če so, zakaj jih potem ljudje dajejo brezplačno?

Ko enkrat razumete motivacijske faktorje, ki se skrivajo za razvojem odprte kode in vidite racionalnost, ki je prepričala tudi velika podjetja, kot so IBM in Sun, da podprejo odprto kodo, se vam bo verjetno vrnilo zaupanje. Nedvomno pa obstaja nekaj vprašanj, katerih odgovore želite vedeti, preden boste začeli resno upoštevati odprto kodo kot dobro izbiro.

Naslednji externi viri vam bodo odgovorili na vprašanja kot so: Kaj sploh je bistvo oprte kode? Kdo so sploh ljudje ki živijo v svetu odprte kode? Zakaj jo ljudje sploh obešajo na tako velik zvon? Ti dokumenti so narejeni za to, da se lahko seznanite z osnovnimi koncepti.

Pravna osnova

Za odprto kodo veljajo določene pravne značilnosti, še posebej pomembno je področje avtorskih pravic. Naj vas pravne zadeve ne vznemirjajo preveč, prav pa je, da jih razumete.

Definicija odprtokodnih programov izhaja iz njihove licence. da je lahko nek program odprtokoden, mora biti izdan pod licenco, ki je bila potrjena s strani Open Source Initiative (OSI). Izbira licence je prepuščena lastniku avtorskega dela, vendar ko neko stvar dela več ljudi hkrati, postane lastništvo zelo očiten problem. Če so vaši zaposleni vključeni v razvoj programja, se morate ravno tako zavedati možnih omejitev združevanja licenc in izdajanja spremenjenih programov. Možnost patentiranja programskih „inovacij“ je prav tako naraščajoč problem, ki sega že prek osnovnega koncepta avtorskih pravic.

Ukvarjanje z OKPO v določeni organizaciji, podjetju lahko vpliva na politiko avtorskih pravic, zaposlitveno politiko, pogodbe in način prenosa znanja. naslednji dokumenti povzemajo tipe licenc in opisujejo področja, na katere lahko vpliva ureditev avtorskih pravic.

Eksterni viri:

politika in strategija

Posvojitev novih konceptov in modelov v IT strategijo ni lahka naloga. Vsekakor pa se vedno najde prostor za odprto kodo, še posebej, če se lahko poveže z neko obliko dobre prakse. Institucije in posamezniki se vedno bolj ukvarjajo z vprašanjem kako vključiti odprtokodno programje v svoj poslovni proces. Zato obstajajo gradiva, ki vam lahko pomagajo razumeti in primerjati prednosti in slabosti odprte kode s komercialnim programjem.

Eksterni viri: Economic impact of open source software on innovation and the competitiveness of the Information and Communication Technologies ICT sector in the EU