11.04.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Letno poročilo Centra odprte kode Slovenije

Center Odprte Kode Slovenije (COKS) je v preteklem letu uspešno začel delovati in izpolnjevati svoje poslanstvo. Po precej napornem in burnem začetku smo se ozrli po prehojeni poti in objavili Letno poročilo o ustanovitvi in delu v letu 2007 kakor tudi nekaj načrtov za prihodnost.

Vabimo vas da si ogledate dosežene rezultate in se nam poridružite pri podpori prizadevanjem za širšo uporabo odprte kode.

  • 25.04.2008 - Letno poročilo COKS-a - Pdf.png PDF
 

 

30.9.08 Predstavitev projekta www.danica.si na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

V sodelovanju z Gerontološkim centrom Danica smo predstavili projekt informacijskih točk za starejše. Za tehnično izvedbo informacijske točke je poskrbel Center odprte kode Slovenije. Sama ideja pa je zrasla v Domu upokojencev Danice Vogrinec. Uporabljenje rešitve temeljijo na odprto kodnih tehnologijah. S tem projektom je Center odprte kode pripomogel k uvajanju odprto kodnih tehnologij v javni sektor. Vabimo vas da si pogledate spletno stran www.danica.si, kjer je rešitev na voljo tudi preko spleta. Projekt se s postavitvijo še ni zaključil, nadaljna koordinacija bo potekala v okviru Gerontološkega centra Danica.


 

 


24.6.08 Sestanek strokovne skupine za odprto kodo

V Ljubljani v prostorih ministrstva za visoko šolstvo, je COKS predstavil svojo dejavnost in svojo vizijo na sestanku predstavnikov medresorne skupine za področje odprte kode v državni upravi.

 

 


OTS 2008 11. in 12. 6.2008 V Mariboru je potekala že 13. OTS konferenca. COKS je predstavil model ekosistema odprtega programja in pripadajočih storitev, z namenom stimulirati ponudbo odprto kodnih poslovnih rešitev. Na osnovi modela in SWOT analize, je bila predstavljena analizira aktualnega stanja na področju odprtega programja, ki je zaradi raznolikosti, razdeljeno na tri osnovna področja: infrastrukturno, poslovno in uporabniško. Na posameznem področju so bile, na osnovi definiranega modela, izpostavljene značilnosti, najvidnejši predstavniki, poslovne priložnosti in smeri nadaljnjega razvoja.

 

 


E-poslovanje za občine 4.6. 2008

V okviru Skupnosti občin Slovenije (SOS) deluje komisija za E-poslovanje, kjer si predstavniki občin izmenjujejo izkušnje in informacije povezane z informacijsko tehnologijo. Odzvali smo se povabilu SOSa in predstavili trende v Evropski Uniji, ter možnosti uporabe odprte kode v občinskih informacijskih sistemih. Predstavili smo tudi primer iz prakse - prehod na OpenOffice pisarniški paket.

 

 

Linux dan 11 24.4.2008

"Predstavitev Centra odprte kode"

Na 11. Linux dnevu smo predstavili dosedanje delo COKS-a, našo vizijo odprte kode v slovenskem prostoru, ter prijazno povabili k sodelovanju vse zainteresirane. Predstavili smo tudi rezultate raziskave o odprti kodi v javni upravi ter idejo o repozitoriju javne uprave. COKS so predstavili Andrej Kositer, direktor Agende in koordinator COKS, projektni vodja Andrej Arh in Boris Šaletić, višji svetovalec ministrstva za javno upravo. več o samem dogodku si lahko preberete tu

 

 


Splet izobraževanja in raziskovanja z IKT SirIKT 2008 14. do 19. april 2008

Na mednarodni konferenci Splet izobraževanja in raziskovanja z IKT – SIRIKT 2008 [1] je v podsklopu Inovativno poučevanje in učenje bila nabito polni dvorani predstavljena dejavnost COKS. Med mnogimi slušatelji je bil tudi direktor Direktorata za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Andrej Flogie. Fotogalerija je na spletu [2] . Priložena sta predstavitev in prispevek za bilten.

 
Priponke:

Konferenca DSI 2008 9.4.2008

Udeležba na okrogli mizi "Interoperabilnost in odprti standardi"

Uspešno smo predstavili koncept in storitve COKS kot primer podpore interoperabilnim rešitvam, ki jih priproroča tudi EU. Sploh pa so bili letošnji Dnevi slovenske informatike kraj opaznega preboja odprte kode, saj so o njej govorili praktično v vseh sekcijah, še posebej pa je njen pomen poudaril Serge Novaretti iz IDABC Unit pri Evropski komisiji v plenarnem predavanju o evropskem okviru interoperabilnosti. povezava

 

 


1. dan odprte kode na FERIju 3.4.2008

Predstavili smo delovanje Centra odprte kode Slovenije, ter študentom prikazali možnosti in poslovne priložnosti, ki jih ponuja odprta koda. Več o dogodku lahko najdete tu

Image:DanOK.jpg
Priponke:

Educational Technologies for Lifelong Learning October 9 - 12, 2007 in Katowice (PL)

"ePortfolios and Open Content"

Na mednarodni strokovni konferenci 2nd Thematic Education Conference entitled "Lifelong Learning - ePortfolios and Open Content" v Katowice na Poljskem (https://www.eu-ripides.net/home/content/blogsection/13/92/lang,en/) je bila predstavljena lokalizacija in implementacija spletne ankete v učnem procesu, ki je bila izvedena v sklopu akitvnosti inštituta Spark za COKS. Program konference je dosegljiv na https://www.eu-ripides.net/home/content/view/133/102/lang,en/, kjer so PDF verzije povzetka, prispevka v biltenu in predstavitve; slike so dosegljive na: https://www.eu-ripides.net/home/content/view/147/108/lang,en/. Priložena sta prispevek in predstavitev, na sliki je predstavnik inštituta Spark.

Priponke:


Festival računalništva in sodobnih komunikacij 7. in 8. september 2007

Na festivalu FRiSK 2007 (Festival računalništva in sodobnih komunikacij), ki je bil 7. i septembra 2007 v Murski Soboti je bila predstavljena dejavnost COKS in nekatere nalog inštituta Spark, vezane na COKS. Med gosti in govorniki sta bila tudi minister dr. Žiga T in direktor Direktorata za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanos tehnologijo Andrej Flogie. Spletna stran festivala je https://www.frisk.si, priložena je predstavitev, prispevek v biltenu in slika z otvoritve.

Priponke:


Drugi o nas