27.05.2024
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO)

Nevladne organizacije v Sloveniji, zaradi omejenih finančnih sredstev in pomanjkanja človeških virov, pogosto niso v koraku s časom na področju informatike.

Center odprte kode Slovenije je na podlagi raziskave potreb nevladnih organizacij Inštituta za elektronsko participacijo (INePA) pripravil zbirko polno funkcionalnih odprto kodnih programov, ki so uporabniku prijazni in delujejo na Windows okolju. Vsi programi razen enega so v slovenskem jeziku.


Kako do programov?

Zbirka OKNO je na voljo:

COKS OKNO

Kaj najdemo na zbirki programov za nevladne organizacije?

Na zbirki programov OKNO najdemo:

 • Programi za pisarno
  • Open Office Polno funkcionalen pisarniški paket, ki podpira vse razširjenje formate zapisa
 • Programi za grafiko
  • Blender Program za 3D modeliranje, animacije in predvajanje
  • Gimp Program za obdelavo slik
 • Programi za internet
 • Multimedia
  • VLC Media Player - Da ne bo težav z gledanjem fiolmov v različnih formatih. Ne potrebuje dodatnih codecov
  • Audacity - Audio urejevalnik in snemalnik
  • CDex - Prenesite vsebino CDjev v MP3
 • Orodja

Uporaba teh programov je legalna, lahko jih tudi legalno delite s prijatelji. (beri kaj je odprta koda)

S tem želimo pomagati posameznikom z željo po informatizaciji vseh organizacij od najmanjših, do največjih. Želimo vam prihraniti vaš čas, da ga lahko uporabite za dosego ciljev organizacije in finančna sredstva, ki bodo boljše naložena v izvajanje vaših projektov.


Informacije

Poleg ponujenih programov ponuja COKS vsem, ki naročijo OKNO bundle tudi brezplačne osnovne informacije o uporabi odprte kode na telefonski številki 02 421 61 53 ali na mailu podpora@coks.si.

Dodatni uporabni programi, ki jih zaenkrat ni na DVDju

fremind

Pri nastanku zbirke OKNO sodelujejo:Posebne zahvale:

Zahvaljujemo se Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter podjetju AGENDA d.o.o. za vso podporo pri delovanju COKSa in izvedbi projektov.
COKS bazar

Firefoxovo zasebno omrežje
Firefox Private Network je eksperimentalni projekt ne le kar zadeva tehnologijo ampak tudi ustvarjenje dohodka. Kaj počne dodatek pove več ali manj že ime – ko ga uporabnik vključi, se aktivnosti brskanja šifrirajo in preusmerijo preko varnega namestniškega strežnika (proxy). Slednjega upravlja nemški Cloudflare, ki, tudi zaradi svoje globalne prisotnosti, zagotavlja hitre in zanesljive povezave. […]

Nextcloud – Evropa se de-amerikanizira
Vse več evropskih vlad vse resneje jemlje digitalno suverenost in tuje rešitve računalništva v oblaku nadomešča z evropskimi. Države in njihova gospodarstva temeljijo na podatkih in delu z njimi. In ker so ti tako pomembni je pravzaprav nerazumljivo, da se tako evropska podjetja kot države kar zadeva podatkovno infrastrukturo odločajo več ali manj za ameriške […]
Končno odprt tudi exFAT
Microsoft bo datotečni sistem exFAT prenesel tudi v Linux. Uporabniki Linuxa so že dolga leta jezni na Microsoft zaradi njihovega datotečnega sistema exFAT, ki so ga v Remondu leta 2006 kot nadomestek oziroma nadgradnjo sistema FAT32. Bistvena razlika med njima je ta, da »navadni« FAT32 omogoča največjo velikost datoteke do 4 GB, pri exFAT pa […]