07.12.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje
PHP je tudi oznaka za filipinski peso.
PHP
Logotip PHP
Razvijalec: PHP Group
Zadnja izdaja 5.2.5 / 8. november 2007
Operacijski sistem: Na več operacijskih sistemih
Genre Skriptni jezik
Licenca PHP License 3.01
Spletna stran: https://www.php.net

PHP (trenutno tričrkovni rekurzivni akronim za PHP Hypertext Preprocessor, izvirno pa Personal Home Page Tools, slovensko orodja za osebno spletno stran) je razširjen odprtokodni programski jezik, ki se uporablja za strežniške uporabe oziroma za razvoj dinamičnih spletnih vsebin. Lahko ga primerjamo z Microsoftovim ASP-, VBScript in JScript sistemom, Sun Mycrosystemovim JSP- in Java sistemom ter CGI- in Perl sistemom.

Podoben je običajno strukturiranim programskim jezikom, najbolj jezikoma C in Perl in najbolj izkušenim programerjem dovoljuje razvijanje zapletenih uporab brez dolgega učenja.

Trenutno sta v razvoju dve večji različici: 5.x in 4.4.x. Skupina razvijalcev PHP je 13. julija 2007 oznanila, da bo razvoj PHP4 potekal samo še do 31. decembra 2007, kritični popravki pa bodo na voljo vse do 8. avgusta 2008.

Vsebina

Zgodovina

PHP je bil napisan kot skupina CGI-programov v programskem jeziku C. Napisal ga je dansko kanadski programer Rasmus Lerdorf leta 1994, da bi zamenjal nekaj skript napisanih v Perlu, ki jih je uporabljal za upravljanje svoje spletne strani.

Lerdorf je sprva napisal PHP, da bi prikazal svoj življenjepis in hkrati zajemal podatke obiskovalcev strani. Tako je 8. julija 1995 izdal »Personal Home Page Tools«, zatem ko ga je združil z svojim interpretorjem za spletne obrazce (PHP/FI).

Uporaba

PHP primarno teče na spletnem strežniku, kjer jemlje PHP izvorno kodo za vhod in generira spletno stran kot izhod. Kot del PHP-ja sta tudi možnost zaganjanja skript v ukaznem načinu in kreiranje grafičnih aplikacij.

Sintaksa

Primer programa v programskem jeziku PHP:

<?php
  echo "Hello world";
?>

Tak program na zaslon brskalnika izpiše: Hello world. Zahtevnejši program v PHP-ju, ki vsebuje stavek IF, izgleda takole:

<?php
 if ( (1 + 1) == 2 ) 
 {
   echo "Ena plus ena je dva!";
 }
 else
 {
   echo "Ena plus ena ni dva!";
 }
?>

Zunanje povezave