07.12.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Vsebina

Poslovne odprto kodne rešitve za manjša in srednja podjetja

Ob visokih cenah licenc, se mnogim podjetnikom postavlja vprašanje, ali je res potrebno zapravljati toliko denarja, ali obstaja kakšna legalna alternativa? Hkrati je licenciranje lastniške programske opreme pogosto kompleksno, potrebno si je vzeti čas, da preučimo vse pogoje, da ne bi slučajno nevede kršili uporabniških pogojev licenciranja, ter da hkrati ugotovimo kakšen sistem je za podjetje najugodnejši. Čas je dragocen in če smo si ga prisiljeni vzeti, potem je smiselno tudi preučiti ostale možnosti, ki jih imamo na voljo.

Ob pisanju tega dokumenta, me je malenksot zapekla slaba vest, saj morda delam krivico nekaterim programom, ko nekatere izpostavljam, drugih pa niti ne omenjam. Naj v uvodu povem, da obstaja še ogromno primernih programov za vsak namen, težko bi bilo zajeti prav vsakega, saj ima prav vsak svoje specifične prednosti in slabosti. Namen tega dokumenta je zgolj na kratko predstaviti nekatere alternative, ki zadovoljijo večino uporabnikov in imajo veliko praktično vrednost, ter so po možnosti prevedeni v Slovenščino.


Operacijski sistemi:

Najbolj pogosto uporabljen operacijski sistem ponuja podjetje Microsoft. Licence same po sebi sicer ne predstavljajo velikega stroška, vendar ne smemo pozabiti na stroške, ki nastanejo posredno zaradi take izbire, kot so stroški antivirusnega programja in drugi z pomanjkljivo varnostjo povezani stroški, ter tudi čas, ki ga porabimo za to, da bo sistem zanesljivo deloval. Potrebujemo tudi močnejšo strojno opremo, da bo deloval z zadovoljivo hitrostjo.

Odprto kodna namizja so v zadnjih letih postala odlična alternativa, ki so konkurenčnejša tako po ceni lastništva, kot po zanesljivosti in hitrosti delovanja. Tu se pojavi vprašanje, kateri sistem je za nas primeren? V podjetjih je zelo prisoten Suse Linux, ter tudi Fedora. Najprijaznejši uporabnikom je Ubuntu Linux. Za pomoč pri izbiri distribucije, predlagam da izpolnite vprašalnik na tej strani: https://www.zegeniestudios.net/ldc/


Pisarniški paketi:

V zadnjem času je izredno hitro napredoval v razvoju OpenOffice.org, ta predstavlja odlično alternativo plačljivim programom, je kompatibilen z najbolj uporabljenimi standardimi zapisa, kot so odp, doc, pdf, ppt, in drugi. Nudi praktično vse kar nudijo ostali pisarniški paketi ter še kak dodaten sladkorček, ki ga v drugih pisanriških paketih ne najdemo, ali je za njih potrebno naložiti kak dodatek.

Brskalniki:

Najbolj uspešen alternativni brskalnik je Mozillin Firefox. trenutno je v uporabi že različica 3, sicer pa lahko izbiramo med vrsto drugih, kot so Opera, Safari in drugi

Poštni odjemalec:

Večina Linux distribucij že vsebuje poštnega odjemalca, če s tistim nismo zadovoljni, bo ThunderBird hitro rešil naše težave.

ERP:

Za upravljanje virov podjetja (ERP), torej izdajanje računov, vodenje zalog, in finančni nadzor nad transakcijami potrebujemo ERP sistem. Adempiere Smart Professional Open Source Business Solution je sodobna in celovita ERP in delno tudi CRM rešitev, ki temelji na odprtokodnih tehnologijah in licencah. Omogoča učinkovito podporo poslovnim procesom v majhnih in srednje velikih podjetjih. Primerna je zlasti za storitvene in trgovske dejavnosti.

CRM:

Zadovoljni kupci so največje bogastvo podjetja in učinkovito upravljanje odnosov s kupci postaja vse bolj zahteva za uspešnost. Z uporabo rešitev za upravljanje odnosov s strankami se veča zadovoljstvo kupcev in povečuje donostnost posameznih partnerjev. SugarCRM je vodilni ponudnik komercialne odprto kodne CRM rešitve SugarCRM za podjetja vseh velikosti.

Dokumentni sistem:

Alfresco ECM je vodilna odprtokodna rešitev za upravljanje dokumentov in zapisov, primerna za vsa podjetja ne glede na velikost, ponuja nam spletni dostop do dokumentov, delovni tok, objavo na spletnu, pošiljanje po e-pošti in še marsikaj.

Spletne rešitve:

Dobra spletna predstavitev je ena najpomembnejših pogojev za uspešno promocijo. Enostavno ažuriranje vsebine zagotovi, da je spletna stran vedno zanimiva za obiskovalce. Spletne tehnologije postajajo osrednja infrastruktura za elektronsko poslovanje podjetij. Povezanost zalednih informacijskih sistemov in spletnih rešitev v celovito rešitev je osnova za uspešno uvajanje elektronskega poslovanja in učinkovite informacijske podpore poslovnim procesom podjetij. Odprta koda ima zelo pomemben delež v spletnih rešitvah. Med CMS sistemi so tako v široki uporabi Joomla, Typo3 in druge rešitve, ki pogosto domujejo na LAMP strežnikih. Med sistemi e-prodaje pa je potrebno omenit OScommerce in OfBiz platformo.

Vodenje projektov:

dotProject.net je napreden odprto kodni sistem za podporo projektnemu delu. Omogoča spremljanje več projektov za več naročnikov (ali internih naročnikov) hkrati ter omogoča učinkovito komunikacijo v projektni skupini z mnogimi funkcijami projektne pisarne. Tako predstavlja učinkovito orodje za podporo projektnemu delu, ki ustreaz zahtevam sodobnih smernic.

Orodja za sodelovanje

OpenExchange je zelo dobra alternativa microsoftovem Exchange Server. Podpira skupne koledarje, planiranje sestankov, ter je splošno uporabna rešitev za izboljšanje komunikacije in pretoka informacij znotraj podjetja.