11.04.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta koda za razvijalce

Odprto-kodne skupnosti ponujajo več kot le odprto-kodne programe. Razvijalci, ki prispevajo svoj čas in trud na odprtokodnih projektih pogosto ugotovijo, da se s tem izboljšujejo njihove programerske veščine, komunikacijske sposobnosti, ter ne redko tudi njihovo družabno življenje.

Odprtokodni projekti izvirajo iz potreb po novem programju, ali pa vsaj po alternativnem načinu licenciranja. Razvijalci in potencialni uporabniki lahko sodelujejo s pomočjo interneta da zadostijo svojim sedanjim in morda tudi razvijajočim se potrebam. Skupnost se lahko izgradi okrog določenega programa ali pa se skupnost odloči da potrebuje nov program. Kombinacija namenskega druženja ter hitrega razvoja in komentiranja pogosto privede do kakovostne programske kode.

metodologija razvoja odprte kode

Odprto-kodna metoda razvoja programske opreme je lahko zelo drugačna kot razvoj LPO. Kljub vsemu pa so lahko razvijalci nadvse presenečeni tako nad podobnostim, kot nad razlikami.

eksterni viri:

Pravne zadeve

Kot katerikoli drugi kreativni profesionalec, mora biti tudi razvijalec seznanjen z avtorskimi pravicami. Koda ki izhaja izpod vaših prstov je lahko v vaši lasti, lahko pa si jo lasti vaš delodajalec ali vaša fakulteta. Razumevanje vaših odgovornosti in pravic se lahko zdi nepomembno v primerjavi z glavnim namenom – razvojem, a brez razumevanja teh zadev se lahko kaj hitro zgodi, da zaradi uporabe tuje kode program ne mora biti zakonito izdan in posledično to pomeni ogromno truda zaman.

Preberite še: Predstaviev lastništva in licenciranja v svetu odprte kode

eksterni viri:

Politične zadeve

OKPO je v veliki meri povezana z javno politiko in to na dveh področjih. Verjetno najbolj očitna je ta, da lahko omogoča alternativo LPO, ko se javna agencije odločajo za nakup programske opreme. Odprta koda pa je lahko tudi učinkovit način razvoja programslke opreme javnih organov (z javnim denarjem) in se lahko ponudi v uporabo širši družbi, kjer se lahko uporabi za javno dobro.

Tehnične zadeve

ko se politične in pravne zadeve umaknejo s poti, razvijalci ponavadi želijo nadaljevati z bistvom – razvojem programja. Razumljivo morajo biti razvijalci vešči v tehničnih zadevah. Tu lahko najdete nekaj koristnih povezav: