28.04.2017
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO)

Nevladne organizacije v Sloveniji, zaradi omejenih finančnih sredstev in pomanjkanja človeških virov, pogosto niso v koraku s časom na področju informatike.

Center odprte kode Slovenije je na podlagi raziskave potreb nevladnih organizacij Inštituta za elektronsko participacijo (INePA) pripravil zbirko polno funkcionalnih odprto kodnih programov, ki so uporabniku prijazni in delujejo na Windows okolju. Vsi programi razen enega so v slovenskem jeziku.


Kako do programov?

Zbirka OKNO je na voljo:

COKS OKNO

Kaj najdemo na zbirki programov za nevladne organizacije?

Na zbirki programov OKNO najdemo:

 • Programi za pisarno
  • Open Office Polno funkcionalen pisarniški paket, ki podpira vse razširjenje formate zapisa
 • Programi za grafiko
  • Blender Program za 3D modeliranje, animacije in predvajanje
  • Gimp Program za obdelavo slik
 • Programi za internet
 • Multimedia
  • VLC Media Player - Da ne bo težav z gledanjem fiolmov v različnih formatih. Ne potrebuje dodatnih codecov
  • Audacity - Audio urejevalnik in snemalnik
  • CDex - Prenesite vsebino CDjev v MP3
 • Orodja

Uporaba teh programov je legalna, lahko jih tudi legalno delite s prijatelji. (beri kaj je odprta koda)

S tem želimo pomagati posameznikom z željo po informatizaciji vseh organizacij od najmanjših, do največjih. Želimo vam prihraniti vaš čas, da ga lahko uporabite za dosego ciljev organizacije in finančna sredstva, ki bodo boljše naložena v izvajanje vaših projektov.


Informacije

Poleg ponujenih programov ponuja COKS vsem, ki naročijo OKNO bundle tudi brezplačne osnovne informacije o uporabi odprte kode na telefonski številki 02 421 61 53 ali na mailu podpora@coks.si.

Dodatni uporabni programi, ki jih zaenkrat ni na DVDju

fremind

Pri nastanku zbirke OKNO sodelujejo:Posebne zahvale:

Zahvaljujemo se Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter podjetju AGENDA d.o.o. za vso podporo pri delovanju COKSa in izvedbi projektov.
COKS bazar

Študija Evropske komisije priporoča, da evropske politike podprejo odprto kodo
Javne uprave evropskih držav bi morale podpreti rabo odprte kode na vseh področjih gospodarstva in javnega sektorja, priporoča študija, izvedena po naročilu direktorata Evropske komisije, Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology. V poročilu, ki so ga v ta namen pripravili nemški in francoski raziskovalci na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, le-ti zaključujejo, da je »odprta koda […]

Odprta koda je za evropski zračni promet ključnega pomena
Uporaba odprte kode je v tako intenzivno reguliranem okolju, kot je kontrola zračnega prometa, povsem ustrezna, pravi dr. Gerolf Ziegenhain, vodja centra Linux Competence & Service Centre (LCSC) v Mainzu v Nemčiji. Linux in druga odprtokodna programska oprema sta ključna elementa evropskega sistema za kontrolo zračnega prometa. Kombinacija računalniške strojne opreme in programske opreme, temelječe […]
Šole v Nemčiji sprejemajo odprtokodno oblačno e-učenje
Šole in višje strokovne šole v Kölnu, Aachnu, Essnu in drugih mestih uporabljajo oblačno in na odprtih standardih temelječo programsko opremo za e-učenje in sodelovanje. Oblačna storitev, Ucloud4schools, temelji na odprtokodni oblačni rešitvi NextCloud. Storitev Ucloud4schools uporablja več kot 100 šol v mestu Köln in širši regiji. V Aachnu oblačno programsko opremo uporabljata že dve […]