12.12.2018
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO)

Nevladne organizacije v Sloveniji, zaradi omejenih finančnih sredstev in pomanjkanja človeških virov, pogosto niso v koraku s časom na področju informatike.

Center odprte kode Slovenije je na podlagi raziskave potreb nevladnih organizacij Inštituta za elektronsko participacijo (INePA) pripravil zbirko polno funkcionalnih odprto kodnih programov, ki so uporabniku prijazni in delujejo na Windows okolju. Vsi programi razen enega so v slovenskem jeziku.


Kako do programov?

Zbirka OKNO je na voljo:

COKS OKNO

Kaj najdemo na zbirki programov za nevladne organizacije?

Na zbirki programov OKNO najdemo:

 • Programi za pisarno
  • Open Office Polno funkcionalen pisarniški paket, ki podpira vse razširjenje formate zapisa
 • Programi za grafiko
  • Blender Program za 3D modeliranje, animacije in predvajanje
  • Gimp Program za obdelavo slik
 • Programi za internet
 • Multimedia
  • VLC Media Player - Da ne bo težav z gledanjem fiolmov v različnih formatih. Ne potrebuje dodatnih codecov
  • Audacity - Audio urejevalnik in snemalnik
  • CDex - Prenesite vsebino CDjev v MP3
 • Orodja

Uporaba teh programov je legalna, lahko jih tudi legalno delite s prijatelji. (beri kaj je odprta koda)

S tem želimo pomagati posameznikom z željo po informatizaciji vseh organizacij od najmanjših, do največjih. Želimo vam prihraniti vaš čas, da ga lahko uporabite za dosego ciljev organizacije in finančna sredstva, ki bodo boljše naložena v izvajanje vaših projektov.


Informacije

Poleg ponujenih programov ponuja COKS vsem, ki naročijo OKNO bundle tudi brezplačne osnovne informacije o uporabi odprte kode na telefonski številki 02 421 61 53 ali na mailu podpora@coks.si.

Dodatni uporabni programi, ki jih zaenkrat ni na DVDju

fremind

Pri nastanku zbirke OKNO sodelujejo:Posebne zahvale:

Zahvaljujemo se Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter podjetju AGENDA d.o.o. za vso podporo pri delovanju COKSa in izvedbi projektov.
COKS bazar

Kaj prinaša Gnome 3.30
Nova, 35. stabilna različica namizja Gnome, je že na voljo za namestitev, prinaša pa kar 24.845 sprememb. Gnome je vsekakor eno najbolj priljubljenih namizij v okoljih Linux in zato ni čudno, da pred vsakim izidom nove različice med uporabniki zavlada določeno razburjenje. In kaj prinaša Gnome 3.30? Sprememb je veliko – od hitrejšega delovanja, boljše […]

Firefox odločno nad sledilnike
Mozillin odprtokodni brskalnik Firefox bo od oktobrske nadgradnje naprej preprečeval vse zunanje sledilnike uporabnikom. Sledilniki uporabnikom so v svoji osnovi nekaj, kar naj bi izboljšalo njihovo uporabniško izkušnjo, a zadnje čase ni več tako. Raziskave so pokazale, da se v povprečju več kot polovica časa (točneje 55,4 odstotka), potrebnega za nalaganje povprečne spletne strani, porabi […]
Pomembnost naveze Linux – Chromebook
To, da Chrome OS podpira zagon aplikacij za Linux, se na prvi pogled ne zdi nič posebej pomembnega. A ni tako. Poteza je izredno pomembna. Chrome OS je operacijski sistem, ki je že od svojega nastanka v senci drugega, bolj uporabljanega Googlovega operacijskega sistema, Androida. A Chrome OS, operacijski sistem, ki ga Google razvija že […]