19.08.2017
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO)

Nevladne organizacije v Sloveniji, zaradi omejenih finančnih sredstev in pomanjkanja človeških virov, pogosto niso v koraku s časom na področju informatike.

Center odprte kode Slovenije je na podlagi raziskave potreb nevladnih organizacij Inštituta za elektronsko participacijo (INePA) pripravil zbirko polno funkcionalnih odprto kodnih programov, ki so uporabniku prijazni in delujejo na Windows okolju. Vsi programi razen enega so v slovenskem jeziku.


Kako do programov?

Zbirka OKNO je na voljo:

COKS OKNO

Kaj najdemo na zbirki programov za nevladne organizacije?

Na zbirki programov OKNO najdemo:

 • Programi za pisarno
  • Open Office Polno funkcionalen pisarniški paket, ki podpira vse razširjenje formate zapisa
 • Programi za grafiko
  • Blender Program za 3D modeliranje, animacije in predvajanje
  • Gimp Program za obdelavo slik
 • Programi za internet
 • Multimedia
  • VLC Media Player - Da ne bo težav z gledanjem fiolmov v različnih formatih. Ne potrebuje dodatnih codecov
  • Audacity - Audio urejevalnik in snemalnik
  • CDex - Prenesite vsebino CDjev v MP3
 • Orodja

Uporaba teh programov je legalna, lahko jih tudi legalno delite s prijatelji. (beri kaj je odprta koda)

S tem želimo pomagati posameznikom z željo po informatizaciji vseh organizacij od najmanjših, do največjih. Želimo vam prihraniti vaš čas, da ga lahko uporabite za dosego ciljev organizacije in finančna sredstva, ki bodo boljše naložena v izvajanje vaših projektov.


Informacije

Poleg ponujenih programov ponuja COKS vsem, ki naročijo OKNO bundle tudi brezplačne osnovne informacije o uporabi odprte kode na telefonski številki 02 421 61 53 ali na mailu podpora@coks.si.

Dodatni uporabni programi, ki jih zaenkrat ni na DVDju

fremind

Pri nastanku zbirke OKNO sodelujejo:Posebne zahvale:

Zahvaljujemo se Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter podjetju AGENDA d.o.o. za vso podporo pri delovanju COKSa in izvedbi projektov.
COKS bazar

Valonija spodbuja pametno kmetovanje
Digitalna agencija belgijske Valonske regije spodbuja pametno kmetovanje. Na sejmu kmetijstva, gozdarstva in agroživilstva, ki je v Libramontu potekal med 28. in 31. julijem 2017, je agencija soorganizirala sklop, v okviru katerega se je predstavilo devet podjetij, ki so razvila inovativne IKT rešitve za kmetijstvo. Po navedbah Digital Wallonia pametno kmetovanje (smart farming) kmetom omogoča, […]

Norveški register bo svoje orodje za obdelavo podatkov dal pod odprtokodno licenco v prosto uporabo drugim
Norveški Brønnøysundregistrene (Brønnøysund Register Centre), vladna agencija, ki upravlja z velikim deležem nacionalnih javnih registrov in sistemov za izmenjavo digitalnih informacij, razvija semantični katalog, ki ga bo jeseni objavil kot odprtokodno programsko opremo. Orodja so namenjena norveškemu javnemu sektorju, z namenom opravljanja nalog, ki vključujejo javne in druge podatkovne zbirke. Kataloška orodja bodo vključevala opise […]
Italija oblikovala ekipo za digitalno transformacijo
Italijanska vlada je s projektom »Developers Italia« vzpostavila ekipo za digitalno transformacijo vlade in skupnost razvijalcev programske opreme, ki se osredotoča na razvoj odprtokodne programske opreme. Programske rešitve in programske knjižnice bodo objavljene na GitHub-u pod MIT licence. Ustanovitev ekipe Developers Italia je bila razglašena na konferenci Codemotion, ki je ena od ključnih tehnoloških konferenc […]