29.11.2021
Projekt podpira MVZT

Angleška stran/English version

Iz o COKS - Center odprte kode Slovenije

Skoči na: navigacija, iskanje

INTERESNE SKUPINE

Začetniki

Morda ste že slišali za odprtokodne programe in ne morete verjeti, da obstaja možnost brezplačne uporabe le teh. Morda pa sploh ne veste kaj je to, in bi radi izvedeli več. Kakršni koli so že motivi, vedno je pravi čas, da začnete spoznavati svet odprtokodnih in brezplačnih programov.

Končni uporabniki

Profil odprtokodnih programov je dosegel točko, ko niso več v izključni domeni informatikov in ponudnikov storitev. Uspeh Firefoxa, Mozillinega odprtokodnega brskalnika je pritegnil pozornost mnogih, ki se prej niso zavedali da obstaja alternative lastniškim programom.

Razvijalci programske opreme

Odprtokodna skupnost je zagotovo ena najprivlačnejših za razvoj programske opreme. Programiranje skoraj vedno poteka timsko, kar spodbuja nastanek skupnosti. Nikjer nima programer večjega pomena v taki skupnosti, kot v svetu odprte kode.

Informatiki in tehnično osebje

Izkušnje in zavedanje odprtokodnega programja se med informatiki zelo razlikuje. Če je upravljalna politika pomembna, je praktična izvedba ključna. Trudimo se postati vir praktične pomoči za vse vpletene v tehnični razvoj ter podporo informacijskim sistemom in programom.

Nosilci strateškega odločanja

Upoštevanje odprtokodnega programja znotraj politike podjetja ali institucije je ključni faktor za dosego optimalnega razmerja med vrednostjo in stroški v upravljanju z informacijskimi procesi. Odprtokodni programi potrebujejo pozornost pri urejanju avtorskih pravic, zaposlitvenih pogodbah in drugod.

kaj je odprta koda

prednosti odprte kode

odprta koda in standardi

Varnost odprte kode

Intelektualna lastnina, licence in patenti